Maak van jouw e-book een succes

jun 23, 2020

Zit jij erover na te denken om een e-book te schrijven? Om jouw kennis, cursus of diensten digitaal aan te bieden in de vorm van een whitepaper of werkboek? In deze blog helpen we je graag op weg.

Begin bij het eind: het doel

Wat wil je graag bereiken met het e-book? Een e-book kan dé manier zijn om zichtbaar te worden bij jouw doelgroep, maar ook om nieuwe klanten aan te trekken, e-mailadressen te verzamelen, jouw kennis te delen of een online cursus te geven. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus bedenk daarom goed van te voren wat het doel wordt van jouw e-book. Vervolgens kun je resultaatgericht aan de slag met het schrijven van de inhoud.

Breng een duidelijke structuur aan

Je wilt natuurlijk dat de lezers van je e-book enthousiast zijn over de inhoud en met plezier het e-book doorlezen. Hiervoor is het belangrijk dat je lezer ‘meeneemt’ door de inhoud heen. Dat betekent: een logische opbouw, stukken tekst scheiden in hoofdstukken, het gebruiken van tussenkopjes en korte samenvattingen tussendoor geven. En, heel belangrijk, zorg ervoor dat je teksten vlot en lekker leesbaar geschreven zijn. Vakjargon, mag, maar met mate. Wissel af met korte en lange zinnen en zorg voor een ‘persoonlijke touch’ in je teksten. Vergeet ook de kracht van beeld niet. Alleen maar tekst voelt als ‘saai’ en langdradig’, maar wanneer je de tekst afwisselt met afbeeldingen, visuals of illustraties zijn mensen veel gemotiveerder om door te lezen. Het worden op deze manier hapklare ‘brokken’ voor de lezers, in plaats van een lap tekst waar ze lang hun concentratie bij moeten houden.

Zorg voor een herkenbare huisstijl

De volgende stap is de vormgeving. Je heb inhoudelijk sterke teksten geschreven en een goede indeling gemaakt. Nu is het belangrijk dat je e-book er aantrekkelijk gaat uitzien en past bij jouw bedrijf. Presenteer daarom jouw e-book geheel in je eigen herkenbare huisstijl. Dit kun je zelf doen in Word, Powerpoint, Canva of Indesign. Kost je dat teveel tijd of moeite? Of ben je minder creatief dan je zou willen? Laat je e-book dan vormgeven door een grafisch vormgever. Belangrijk: exporteer het document altijd als .pdf.

E-book klaar? Verkopen maar!

Nu je e-book helemaal af is ben je klaar om het te gaan verspreiden. Is je e-book onderdeel van je marketingstrategie om zo meer nieuwsbriefabonnees te krijgen? Koppel dan het e-book aan je e-mailmarketingprogramma. Een andere optie is je e-book via je website verkopen (of gratis weg te geven). Maak hiervoor een sterke landingspagina waar het e-book direct te downloaden is. Zorg ervoor dat na het invullen van naam en emailadres direct de downloadlink wordt verstuurd of dat de klant wordt doorverwezen naar de PDF.

Promoten

Alles staat klaar, het enige wat je nu nog moet doen is: je e-book promoten. Vooral als je e-book onderdeel is van je marketingstrategie is het belangrijk dat je volgers, websitebezoekers of nieuwe nieuwsbriefabonnees het e-book ontvangen als ze zich aanmelden. Maak daarom banners en visuals om het e-book via je social media kanalen te kunnen verspreiden. Kies voor een aantrekkelijke afbeelding en een korte, krachtige tekst om je volgers te overtuigen het e-book te gaan downloaden.

Meeneemtips

  • Pre-order. Maak je volgers van te voren vast enthousiast met een leuke, inspirerende aankondiging dat jouw e-book binnenkort te downloaden is. Geef ze de mogelijkheid om exclusief een pre-order te plaatsen, zodat ze verzekerd zijn dat zij als eerste jouw e-book in handen hebben.
  • Impress. Er zijn oneindig veel e-books die je kunt downloaden. Het is dus belangrijk dat je opvalt tussen de rest en het eerste wat de mensen zien is de voorkant. Zorg er dus voor dat de voorkant professioneel en aantrekkelijk eruit ziet.
  • Adverteer. Wil je extra veel mensen bereiken? Dan kun je overwegen om je e-book via een advertentie op social media of Google Adwords te gaan promoten.

Meer weten over hoe je jouw e-book tot een succes kunt maken? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via de mail info@beingbrand.nl of bel naar 0648531028.